Gelişim burada başlar!

Gelişim üzerine türlü sözler söyleniyor, türlü kitaplar yazılıyor. Gelişimi anlatan konuşmalar, özlü sözler tüm sosyal medya mecralarında arka arkaya paylaşılıyor.

Gelişimin bir şekilde gündemde olmasından oldukça mutluluk duyuyorum, bununla birlikte gelişim için söylenenlerin ve yazılanların bazen insanlarda baskı yarattığına şahit oluyorum.

Gelişim denince bir yerden başka bir yere ulaşma, ilerleme, değişme gibi birçok eylemden bahsediyoruz. Bahsetmemiz de oldukça doğal ancak gelişimi anlatmak için yetersiz.

Çünkü gelişmek için sadece eyleme değil eylem kadar önemli farklı basamaklara da ihtiyacımız var.

Gelişimin adımlarında hareket gerektiren kısımlar olduğu kadar dinlemek, anlamak, sindirmek gerektiren kısımlar da var.

Gelişiminde;

Kendini bilmek: nelere ihtiyacın olduğunu, nerelerde destek alman gerektiğini, nelerde iyi ve nasıl farklı olduğunu bilmek.

Vizyon: Gitmek istediğin noktayı, hedefini belirleyip, gözünde canlandırmak, hayal etmek.

Sabır: İyi günler olduğu gibi zor günlerinde olacağı gerçeğini akılda tutmak, yaşanan zorlukların birer hediyesi olduğunu bilerek bekleyebilmek.

Eylem:Hedefine giden yolu adımlamak, ilerlemek için harekete geçmek.

Riskleri Görebilmek:Yolculuk sırasında karşına çıkan durum, kişi ve süreçleri analiz edebilmek, birkaç adım sonrasını öngörebilmek.

Yansıtmak:Öğrendiklerini fark etmek ve bunları göstermek

Sürece Değer Vermek:Yaptığın yolculuğa, kat ettiğin yola ve öğrendiklerine teşekkür etmek.

Bilgi Vermek:Bildiklerini ve öğrendiklerini, zaten biliyorlardır ya da anlatsam ne olacak diye düşünmeden, özenle anlatmak.

Dinlemek:Sukunetle dinlemek, cevap vermek için değil, anlamak ve paylaşmak için empati ile.

 

Gözlemlemek:Kendini ve çevreni merak ve ilgi ile izlemek, anlamak, gözlemlemek.

Gelişim, farklı evreleri olan bir yolculuk olduğunu bilerek gidilecek bir yolculuk olmalı. O zaman kendimizi değerlendirirken daha adil ve gerçekçi olabiliriz. Sürecin içindeki her adım bir diğeri kadar önemli ve olmazsa olmaz. İlerleyebilmek için haritayı bilmek, haritada yerimizi işaretlemek, gidilecek yeri yıldızla çizip en iyi yolları bulmak gerek.

Biri olmadan diğerinin olmayacağının vereceği huzur ile.

Write a comment